• en
  • fr
  • ro

Blog

Oprirea furtului la CNAS e posibilă. Asociația Dăruiește Viață a găsit soluția și solicită implementarea până la finalul anului 2017

Asociația Dăruiește Viață a trimis ieri, 4 septembrie, la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate un document oficial prin care cere ca fiecare contribuabil să primească anual un raport cu serviciile medicale decontate pe contul lui de asigurat.

DSC_2282

Funcţionari de rang înalt de la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, dar şi de la cea a municipiului Bucureşti, sunt bănuiţi că ar fi girat afaceri ilegale pe seama bolnavilor aflaţi în fază terminală sau imobilizaţi la pat. Acest lucru a fost posibil și din cauza faptului că nu există niciun fel de control asupra investigațiilor decontate pentru fiecare contribuabil în parte. În acest moment, o persoană nu știe ce servicii medicale au fost decontate pe cardul său de sănătate. S-ar putea să afle cu surprindere că are o boală de plămâni, o operație pe coloană și că ia medicamente pentru diabet, deși el nu a a fost decât o dată, în urmă cu un an, în cabinetul medicului de familie pentru o banală răceală.

Fraudarea sistemului de sănătate este posibilă atâta vreme cât nu există transparență și cât asigurații nu au acces la informații privind serviciile de sănătate de care au beneficiat în decursul unui an. Credem că accentul trebuie să se pună pe prevenție și pe găsirea  metodelor care să  limiteze și să descurajeze furtul. Ori, dacă fiecare cetățean care este asigurat în sistemul național de sănătate ar avea posibilitatea să verifice în fiecare an exactitatea deconturilor privind serviciile de care a beneficiat, ar face aproape imposibilă decontarea unor servicii fictive de către  CNAS”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreședinta Asociației Dăruiește Viață.

“Formal, în acest moment, asiguratul are dreptul la aceste informații, conform Legii  nr. 95/2006, însă modalitatea prin care acest drept poate fi exercitat în mod efectiv fie nu este prevăzută de niciun act normativ, fie este îngropată în hățișuri birocratice care o fac foarte greu sau chiar imposibil de accesat. Cerem Casei Naționale de Sănătate să implementeze cât mai rapid raportarea anuală a serviciilor medicale prestate asiguraților, astfel încât, la începutul anului 2018, fiecare asigurat să primească decontul serviciilor medicale de care a beneficiat în anul 2017”, a declarat Carmen Uscatu, președinta Asociației Dăruiește Viață.

Oana Gheorghiu &Carmen Uscatu

Demersul nostru are ca scop final implementarea mai multor modificări legislative pentru crearea cadrului legal pentru obligarea CNAS, prin unitățile sale teritoriale, de a raporta periodic fiecărei persoane asigurate decontările făcute pentru tratamentele medicamentoase și îngrijirile medicale de care a beneficiat.

Asociața Dăruiește Viață solicită prin documentul depus la CNAS informații cu privire la:

1. Procedurile prin care CNAS realizează informarea fiecărui asigurat, cel puțin o dată pe an, asupra serviciilor de care beneficiază, precum și asupra drepturilor și obligațiilor sale.

2. Procedura și mijloacele prin care, în prezent, CNAS, prin unitățile sale teritoriale, informează pe fiecare asigurat despre decontările făcute pentru medicamentele și serviciile medicale de care asiguratul a beneficiat în decursul unui an.

3. Ce mijloace sunt folosite în prezent pentru transparența sistemului de asigurări sociale din perspectiva asiguratului.

 

—-

Despre Asociația Dăruiește Viață

În 8 ani de activitate, echipa Dăruiește Viață a determinat autoritățile să schimbe o lege nedreaptă, care forța bolnavii ce aveau nevoie de tratament în străinătate să aștepte aprobările necesare luni de zile, timp în care mulți se stingeau; a construit 18 camere sterile de transplant, triplând capacitatea de transplant a României; a construit un laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, la Timișoara, și a dotat un laborator similar la Institutul Clinic Fundeni; a renovat secții de oncologie pediatrică și de adulți în București, Timișoara și Brașov; a dotat câteva zeci de spitale cu echipamente medicale și a dus bătălii cu Ministerul Sănătății pentru finanțarea diagnosticării cancerului limfatic și pentru medicamentele oncologice. 

 Infographic Daruieste Viata_5 ani cu Sanse la Viata

Infographic realizat de agenția Idealist

Asociația Dăruiește Viață va construi prima clinică integrată de oncologie și radioterapie, la Spitalul de Copii „Marie Curie” – cel mai ambițios proiect de responsabilitate socială al momentului.

www.bursadefericire.ro | www.daruiesteviata.ro

Pentru mai multe informații sau întrebări legate de donații nu ezitați să ne contactați!

0729 999 777 | contact@daruiesteviata.ro

 

Share on FacebookTweet about this on Twitter
5.09.2017 Nu sunt comentarii
Pe aceeasi tema:

Spune parerea ta

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.